Pyöräilin kirkolle, osa 2/2

Kesäisestä kotimaanmatkailusta saa helposti teologimieltä virkistävää puuhaa, kun kurvaa kirkolle. Taivaalliseksi taukopaikaksikin kutsutut kirkot ovat kauniita ja henkivät paikkakunnan historiaa. Siksi halusin esitellä kaksi mukavaa pyöräreittiä, joiden varrelle osuu lukuisia kiinnostavia kirkkoja. Parisen viikkoa sitten kirjoitin retkipyöräilystä Saariston rengastiellä. Nyt lähdetään idylliselle Ahvenanmaalle!

Ahvenanmaalla pyöräily on todella suosittua, joten yhtenään saa olla morjestelemassa vastaan tuleville pyöräretkeilijöille. Olen pyöräillyt Ahvenanmaan ympäri ystäväni kanssa kesällä 2011 kolmen yön pysähdyksen ja neljän pyöräilypäivän taktiikalla. Maasto on maltillisesti kumpuilevaa, ja reitit ovat helppoja. Matkaan kannattaa ottaa Ahvenanmaan pyöräilykartta tai Etelä-Suomen kattava GT1-kartta. Lisäksi jokin Ahvenanmaan matkaopas voi olla hyödyllinen, ellei halua etsiä nähtävyysvinkkejä vain netistä.

Päivä 1: Turku–Maarianhamina–Eckerö, noin 30 km

Tämäkin reitti lähtee liikkeelle Turusta, jonne kannattaa saapua jo edellisenä iltana, sillä laiva kohti Ahvenanmaata lähtee anivarhain. Polkupyörällä siis ajetaan perinteisen ruotsinlaivan autokannelle autojen lomassa. Henkilökunta osoittaa pyörille paikan autokannella, ja omat rautahepomme olivat sulassa sovussa samassa sopessa moottoripyörien ja muiden polkupyörien kanssa. Laivalta kannattaa ostaa eväitä reitin varrelle.

Maarianhaminaan saapumisen jälkeen otetaan suunta kohti Eckeröä. Pyöräiltävää kertyy noin kolmisenkymmentä kilometriä. Matkalla voi nähdä Hammarlandin kirkon, joka on omistettu Pyhälle Katariina Aleksandrialaiselle. Sen kuori on todella kauniisti koristeltu.

Hammarlandin kirkko.

Hammarlandin kirkko on kauniisti koristeltu.

Eckerössä on niin ikään keskiaikainen harmaakivikirkko, joka on aika samantyylinen Hammarlandin kirkon kanssa. Eckerön kirkossa kiinnostava yksityiskohta on keskiajalta asti säilynyt puinen kastemalja.

Eckerön kirkko.
Eckerön kirkon puinen kastemalja.

Eckerön yöpaikka löytyi omalla retkelläni Anderssonin vieraskodista, jossa saattoi yöpyä ja saunoa mukavasti. Samaan aikaan paikassa yöpyi moottoripyörällä saarta kiertelevä pariskunta, jonka kanssa saattoi vaihtaa retkikokemuksia. Kannattaa muuten käydä katsomassa myös komeaa postitaloa!

Päivä 2: Eckerö–Saltvik, noin 40 km

Eckeröstä lähdetään suunnistamaan Ahvenanmaan länsipuolelle Kastelholman seudulle. Jos aikaa ja intoa on, voi poiketa katsomaan luolia Ahvenanmaan pohjoispäähän Getaan. Omalla reissullani tämä jäi väliin, ja tutustuimme sitten seuraavana päivänä tarkemmin Kastelholman linnaan, joka on myös näkemisen arvoinen kohde.

Seuraavaksi reitille osui Finströmin kirkko, jossa oli hieno torni. Wikipedian mukaan se olisi jopa ollut esikuvana Lars Sonckin suunnittelemalle Tampereen tuomiokirkon tornille – mene ja tiedä!

Finströmin kirkko ja uskolliset retkipyörät.

Saltvikin kirkko.

Saltvikin kirkko sattui ihan majapaikan viereen, mutta se oli valitettavasti kiinni. Majapaikkanamme oli Kvarnbo Gästhem, mikä on ollut ehdottomasti idyllisin yöpymispaikka, johon olen kuudella pyöräretkelläni pysähtynyt. Lisäksi sydämen sulatti pihalla tepastellut vanhuuttaan takkuisenpörröinen kissa. Majapaikan saunasta on pakko mainita vielä se kiinnostava yksityiskohta, että kiuaskivinä oli sähkötolppien posliinisia eristeitä, joita en ollut ennen siinä käytössä nähnyt.

Päivä 3: Saltvik–Maarianhamina, noin 25 km

Kolmantena päivänä matka jatkuu kohti Maarianhaminaa. Matkalla on Jomalan kirkko, joka oli ikävä kyllä suljettu siinä vaiheessa, kun ajoimme ohi. Päivä kului Kastelholman linnaa ihmetellessä. Maarianhaminassa yöpyminen on vähän kalliimpaa, joten majapaikkanamme oli varsin edullinen ja sen mukaisesti vähän karu Vieraskoti Kronan. Ravintoloiden suhteen Maarianhaminassa on tietenkin enemmän valikoimaa kuin muissa Ahvenanmaan taajamissa.

Päivä 4: Pyöräilyä Maarianhaminan seudulla noin 25 km

Neljäntenä päivänä teimme lenkin Maarianhaminan ympäristössä ennen ruotsinlaivan lähtöä takaisin Turkuun. Satoi kaatamalla, mutta ajoimme silti katsomaan Lemströmin kanaalia, Önningebyn taiteilijakylää ja Jomalan kirkkoa. Se saattaa olla Suomen vanhin kivinen pitäjänkirkko ja vanhin muurattu kivirakennus.

Jomalan kirkko.

Jomalan kirkon alttari.

Maarianhaminassa on useita kirkkoja, mutta kävin katsomassa Pyhän Yrjön kirkkoa, joka oli virkistävä poikkeus moniin harmaakivikirkkoihin. Se on rakennettu vasta 1920-luvulla, ja suunnittelijana on ollut Lars Sonck.

Pyhälle Yrjölle omistettu kirkko Maarianhaminassa.

Pyhän Yrjön kirkko sisältä.

Kotimatkalla ruotsinlaivalla kannattaa rentoutua ja pestä pyöräilyhiet pois laivan kylpyläosastolla. Matka taittuu mukavasti Turkuun, josta pääsee edelleen vaikkapa junalla kohti kotia.

Kolme tärkeää pyöräretkivarustetta:

  1. Luha eli lusikkahaarukka. Näppärää syödä jogurttia vaikka kaupan pihalla tarpeen tullen.
  2. Kuusiokoloavainsarja. Tällä säädät satulan korkeutta tai tarvittaessa irrotat renkaat. Toivottavasti ei tarvitse irrottaa.
  3. Geelitäytteinen satulasuoja. Tätä tuskin tarvitsee selittää.

Ahvenanmaan pyöräretkeä muisteli Suvi Kava – tekee mieli lähteä uudestaan! (Kaikki kuvat Suvin ottamia.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *