Pyöräilin kirkolle, osa 1/2

Mitä jalumni tekee kesällä? No vaikkapa pyöräilee tutustumaan kotimaan kirkkoihin! Tykkään retkipyöräilystä, ja matkan varrella kiinnostus kaunista ja joskus varsin jännittävääkin kirkkoarkkitehtuuria kohtaan nostaa aina päätään. Ja usein kirkko kieltämättä on monen pienemmän paikkakunnan päänähtävyyksien joukossa.

Kuuden pyöräretken kokemuksella uskallan nyt jakaa muutaman vinkin helppoihin kesäisiin pyöräretkiin Saariston rengastiellä ja Ahvenanmaalla. Esittelen reitit matkalle osuneiden kirkkojen kera. Lisää tietoa kirkoista löytyy Wikipediasta.

Ensimmäisessä postauksessa lähdetään siis Saariston rengastielle. Olen pyöräillyt reitin ystäväni kanssa neljän pyöräilypäivän ja kolmen yön pysähdyksen taktiikalla kesällä 2010. Reitti on helppo, ja maasto loivasti kumpuilevaa saaristomaisemaa. Mukaan kannattaa ottaa Turun saariston Fillariopas ja Pyöräily GT-kartta, ellei halua olla vain kännykän paikannuksen varassa.

Päivä 1: Turku–Nauvo, noin 50 km

Retki alkaa Turusta, jonne pääsee fillarin kanssa näppärästi junalla tai linja-autolla. Tai no näppärästi ja näppärästi, en ole koskaan onnistunut nostamaan pyörääni junan pyörätelineeseen. Tai ehkä kerran, mutta silloin teline taisi olla rikki.

Reitti lähtee Turusta Kuusiston saaren läpi kohti Paraisia. Kuusistossa on mahdollisuus poiketa katsomaan piispanlinnan raunioita, jos on aikaa. Huikaisevan kaunis merinäköala avautuu viimeistään Kirjalansalmen sillalta. Paraisilla on komea kivikirkko, mutta tässä vaiheessa omaa retkeäni pyöräilyflow oli niin kova, että Paraisiin tutustuminen rajoittui S-Marketin pihalla nautittuun Ehrmannin rahkaan ja banaaniin. On myös hyvä ehtiä Nauvoon vievälle lautalle!

Nauvon kirkko on keskiaikainen kivikirkko, joten monet muutkin Varsinais-Suomalaiset ja saariston kirkot. Kannattaa pistäytyä sisällä, jos se vain on auki.

Sieltä se Nauvon kirkko pilkistää.

Kirkko on kätevästi keskellä kylää. Ihan vieressä oleva vierasvenesatama virkistää Nauvon kesämeininkiä, ja ravintoloita on useampia. Majapaikaksi voin suositella ainakin kirkon vieressä olevaa Majatalo Marttaa, jossa on jännittävä sauna.

Päivä 2: Nauvo–Iniö, noin 55 km

Nauvosta matka jatkuu pidemmälle saaristoon, joten lossiaikataulujen kanssa kannattaa olla tarkkana. Matkalla Galtbyn lauttasatamaan on mahdollisuus kurvata katsomaan Korppoon kirkkoa, joka edelleen jatkaa keskiaikaisten kivikirkkojen teemalla.

Korppoon kirkolla.

Korppoon jälkeen edessä onkin vähän pidempi lauttamatka Houtskariin. Keskiaikaisten kivikirkkojen linjaan Houtskarin kirkko muodostaa kiinnostavan poikkeuksen: se on puinen ja punainen.

Houtskarin kirkko.

Houtskarin kirkko sisältä.

Houtskarista matka jatkuu saarien läpi kohti Iniötä – pidä huoli, että ehdit Mossalasta lähtevään lossiin ajoissa! Iniön kirkolla nähdään jälleen Nauvon tapaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Iniön kirkko. Photobombin tekee kaverini ajokki.

Iniön kirkko sisältä. Antependiumissa kaksi kalaa vastakkain.

Iniössä yöpymiseen voi suositella kivasti hipahtavaa Bergshagen B&B:tä – aamiaisella saa ihanaa tuoretta luomuleipää.

Päivä 3: Iniö–Merimasku, noin 50 km

Iniöstä lähtiessä kannattaa olla taas valppaana lossiaikataulujen suhteen. Etapille Heponiemestä seuraavan lautan lähtöpaikkaan Hakkeenpäähän ei kannata jäädä uneksimaan. Matkalla voi pysähtyä vaikkapa Kustavin Savipajaan, mutta niin ikään reitin varrelle osuvassa Taivassalossa ei ole juuri kirkon lisäksi muuta nähtävää.

Taivassalon kirkko.

Tässä kohtaa on hyvä olla mukana omat eväät, elleivät pizza ja kebab ole lempiruokaasi. Kun Hakeenpäästä pääsee lautalla Teersaloon ja ostoksille pieneen ruokakauppaan, ahkeran pyöräilyn riuduttama elämä alkaa taas hymyillä. Majapaikaksi suosittelen Henttulan luomutilaa, jossa sai majoittua varsin itsenäisesti. Valmistimme iltaruokaa kaupasta hankituista raaka-aineista samalla, kun ihailimme iltaruokintaan vaeltavien lehmien kulkua ikkunan ohi.

Päivä 4: Merimasku–Turku, noin 30 km

Merimaskusta matka jatkuu kohti Naantalia. Sitä ennen on pari pahaa ylämäkeä, mutta Naantaliin saapuminen palkitsee: se on Nauvon jälkeisten pienempien kirkonkylien jälkeen oikea paratiisi. Ravintoloita löytyy vaikka millä mitalla, ja ihan lähellä rantaa ja Muumilaakson portteja on birgittalaisluostarin kirkoksi alun perin tehty Naantalin kirkko.

Naantalin kirkko näkyy jo kauas.

Kirkon vieressä on keskiajan kenties tunnetuimman suomalaisen, Jöns Budden muistokivi. Naantalista on enää lyhyt matka Turkuun, josta pääsee jälleen kohti kotia linja-autolla tai junalla.

Kolme hyväksi havaittua pyöräretkivinkkiä:

  1. Renkaanvaihtovideo – Tämän katsominen huojentaa uusavutonta mieltäni, mutta en ole kertaakaan onneksi joutunut tositoimiin.
  2. Pyörälaukut, joiden päällä on vielä irrotettava reppu. Kaikki oleellinen mahtuu mukaan, ja fillari pysyy tasapainossa.
  3. Proteiinipatukat. Kun nälkä yllättää, ja seuraavaan kirkonkylään on vielä matkaa. Kesäsäässä parhaiten tuntuu säilyvän Pulsin-proteiinipatukat, joita saa esimerkiksi Ruohonjuuresta. Niiden koostumus on hyvä ja makukaan ei hullumpi.

Postauksen toisessa osassa pyöräillään ylästeen ruotsinkirjoista tutulla, idyllisellä Ahvenenmaalla. Millaisia pyöräretkiä olet tehnyt Suomessa tai vaikkapa ulkomailla? Jaa omat kokemuksesi kommenteissa!

Saariston pyöräretkeä muisteli Suvi Kava (kaikki kuvat Suvin ottamia).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *