Millenium-sukupolvi

Niin kai se on, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä nuoremmalta rippikoululaiset vuosi vuodelta tuntuvat. Viime syksynä kiersimme pitämässä ripari-infoa seurakuntamme yläkouluissa ja silloin todellisuus välähti kasvojeni eteen: tämän kesän rippikoululaiset ovat syntyneet (ja eläneet koko elämänsä) eri vuosituhannella kuin minä itse.  Neljännentoista rippikouluni kynnyksellä pohdin ensi kertaa kysymystä, onko minulla näiden nuorten kanssa edes yhteistä kieltä, jolla kommunikoida? 

Pian vuoden nuorisopastorina toimittuani olen omasta mielestäni suhteellisen kartalla nuorten maailmasta. Asiaa on varmasti helpottanut se, että olen ikäni puolesta (ainakin toistaiseksi) lähempänä nuoria itseään kuin heidän vanhempiaan. Mutta silti monet tuon nuoren sukupolven elämään kuuluvat asiat hämmentävät. Snapchat, Whatsup, ig (joka ei muuten tarkoita irc-galleriaa), häshtäg, ask.fm… Ei tarvita Kirkon koulutuskeskusta toteamaan, että sosiaalinen media on todella iso osa tämän päivän nuorten elämää. Sen näkee jo ensimmäisenä leiripäivänä, kun riparilaiset viettävät yhdessä aikaa löhöillen majoitusrakennuksen säkkituoleilla kännyköihinsä uppoutuen.
”Tälleen me tutustutaan parhaiten toisiimme”. 
Kun lähtöpäivänä kysyin eräältä leiriläiseltä, mitä hän aikoo tehdä ensimmäiseksi päästyään kotiin, hän vastasi ”aion maata sängyllä ja katsoa YouTube-videoita. Mulla on niitä joku sata rästissä tämän viikon jäljiltä”.

Luulin pitkään olevani itse kovan luokan some-käyttäjä. Facebook on auki useamman kerran päivässä ja Instagramiin päivittyvät tärkeät ja vähemmän tärkeät tapahtumat elämässäni. Kun vertaan itseäni näihin pian konfirmoitaviin nuoriin, voin todeta olevani suhteellisen kuivilla. Vaikka Whatsupissani onkin useampi  vakioryhmäkeskustelu menossa, se ei vedä vertoja sille kommunikoinnille, joka nuorten elämässä tapahtuu kokonaan sosiaalisessa mediassa. Bussimme oli juuri ja juuri lähtenyt kirkon pihasta kohti leirikeskusta, kun rippikoulullamme oli jo oma ryhmä Whatsupissa.

Toivoisin oppivani hyödyntämään some-maailmaa paremmin työssäni. Uskon, että sosiaalinen media on kirkolle ja rippikoululle ennen kaikkea mahdollisuus. Jotta ripari pysyy edelleen kirkon hittituotteena, on meidän työntekijöiden ennen kaikkea pysyttävä nuorten maailmassa kiinni (tämä tuskin tulee kenellekään uutisena).  Niin kuin aina aikaisemminkin, meidän on etsittävä tapoja saada viestimme koskettamaan nuorten henkilökohtaista elämää. Mitä häshtägiä Jeesus käyttäisi?

Vaikka millenium-sukupolven teinivuodet ovatkin käytännössä melko erilaisia kuin omani, saan silti (helpotuksekseni) huomata, että edelleen samat asiat ja kysymykset ihmetyttävät heitäkin. Kuka minä olen? Minne olen menossa? Voisiko joku rakastaa minua? Voisiko Jumalalla olla minulle jotakin sanottavaa? Vaikka maailma ympärillä (ja kännykkämalli kädessä) muuttuvatkin, samat asiat koskettavat edelleen. Samasta tunnuksesta kristityt tunnistaa kaikkialla maailmassa, sukupolveen, sukupuoleen tai kulttuuriseen taustaan katsomatta.
Rakastakaa toisianne. Siitä kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne”.

#yolfic #ripari2015

Karin Airaksinen
TM 2013
vs. seurakuntapastori, Järvenpään seurakunta
Jalumnin hallituksen ministeri

2 kommenttia

  1. Order Pharmaceuticals Online India Where To Order Fluoxetine Cialis Prednisone Online Purchase Indocin Amoxicillin For Urinary Tract Infection

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *