Joulu. Mikä ihana tekosyy.

The most wonderful time of the year.

Tänä vuonna tulin virallisesti kaapista. Olen jouluhullu. Rakastan kaikkia mahdollisia joulupuuhia laatikoiden paistamisesta joulusiivoukseen. Ja vaikka niin monta vuotta olen hieman ivallisesti kertonut kaveripiirissä äitini tavasta laittaa joulupöytään jokaiselle sillipurkille oma lusikka, myönnän, että todellisuudessa siinä on jotakin todella sympaattista. Minulle joulun paras hetki on se, kun istumme perheen kanssa yhdessä pöydän ääreen, kun äiti ja isä (ja nykyään myös vähän veljeni ja minä) ovat laittaneet kystä kyllä ja sen seitsemää sorttia. Illallisen jälkeen heitetään korkokengät ja solmiot sivuun ja ollaan vaan, ainakin tapaninpäivään asti.

Jokaiselle meistä joulu on jotakin. Ehkä ihana, kamala, rasittava, rentouttava. Ainakin se herättää ajatuksia ja tunteita.

Puheenjohtajamme Laura miettii joulusta seuraavaa:

”Joulu on ainakin mulle lepoa ja hiljentymistä. Saa miettiä syntyjä syviä, viettää aikaa läheisten kanssa ja hiljentyä evankeliumin ilosanoman äärelle. Jouluhartauteen osallistuminen on mulle viime vuosien tärkeä juttu, joka on tullut mukaan omaan joulunviettoon. Parasta joulussa on proosallisesti syöminen ja nukkuminen – saa ladata akkuja ilman hössötystä. Lahjat, koristeet, kynttilät ja laulut kuuluu myös asiaan, mutta tärkeintä on rauhoittuminen, arjen kiireen loppuminen ja pyhän viettoon laskeutuminen. Saa vain olla eikä tarvitse tulla, mennä tai tehdä mitään. Istua villasukat jalassa takan edessä glögimuki kädessä ja olla kiitollinen siitä hetkestä ja joulun ilosanomasta. Tämän kun muistaisi joka päivä eikä vain kerran vuodessa. Levollista joulua kaikille!”

Eräs toinen Jalumni kertoo joulustaan näin:

”Joulu on mulle hengähdystauko pimeän ajanjakson keskellä. Jouluna saa äidin tekemää ruokaa, rasian Wiener nougatia ja mahdollisuuden lukea koko päivän kirjaa omassa rauhassa. Jouluna näen lapsuuden ystäviä, vietän aikaa vanhempieni kanssa ja unohdan työstressin. Jouluaatto kulkee aina saman kaavan mukaan: joulurauhan julistus, joulupuuro, joulukirkko, glögitarjoilu, jouluruoka kahdella kattauksella (ja tietenkin Marskin ryypyllä), joululahjojen avaamisella sekä myöhäisellä isän valmistamalla jälkiruualla. Lahjojen määrä on onneksi vuosien saatossa vähentynyt, mutta seuraavat kolme ovat varmoja: äidille Vihreitä kuulia, isälle villapaita ja minulle se jo kertaalleen mainittu rasia Wiener nougatia. Ennen joulua meillä on ollut tapana viedä seteli joulupataan ja nyttemmin olen jatkanut itsenäisesti tätä perinnettä lahjoittamalla kaikki lahjarahat hyväntekeväisyyteen. Jouluna ajatukset ovat erityisesti niiden luona, joille joulu ei ole sitä kaikkein iloisinta aikaa.”

Missä ikinä joulusi vietätkin, haluan koko hallituksen puolesta toivottaa Sinulle rauhallista ja iloista joulua!

Karin Airaksinen
Jalumnin hallituksen puheenjohtaja 2016

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *